Hygiene: 
Det er flere ting du kan gjøre for å unngå smytte. Det første er å ha en god hygiene. God hygiene er første prioritet for å unngå bakterier og andre sykdomsfremkallende mikroorganismer. Både personlig hygiene, og hygiene ellers. 
Et eksempel er god håndhygiene, som er den enkleste og mest effektive måten å bryte smittekjeden på. Håndhygienen kan foregå med vann, såpe og en håndvask, eller hånddesinfeksjon. Dersom du jobber med mat, på sykehjem eller andre plasser der hygiene er spesielt viktig, er det lurt å unngå ringer, neglelakk, lange negler osv, og bruke hansker ved behov. Også har vi jo vasken nedentil, der vi alltid skal vaske foran før vi vasker bak, så vi unngår tarmbakterier i urinveiene. Og forhåpentligvis unngår urinveisinfeksjon (blærekatarr). 

For å unngå å smitte andre, kan man, om det går an, holde seg hjemme når man er syke, bruke papirlommetørkle å nyse og hoste i, vaske hender etter man har hostet/nyset. Selvom man kanskje føler seg frisk nok til å dra på skole/jobb er det dumt å dra og smitte flere personer. Derfor burde man holde seg hjemme til man er helt frisk. 

Del ut bakteriene våre...!